Image default
Živila

L glutamine in njegovo poslanstvo

Kaj pravzaprav je L glutamine?

Beljakovine so sestavljene iz osnovnih gradnikov, imenovanih aminokisline. Med osnovnih 20 aminokislin, ki obstajajo, pa štejemo tudi L glutamine. Glutamine obstaja v dveh izomerah (različnih strukturnih formulah molekule) in sicer kot L glutamine in D glutamine. Ker je L glutamine oblika, ki se edina veže v beljakovine in ima pomembnejšo vlogo pri drugih telesnih funkcijah kot njegov D-izomer (predvsem pri človeku), mu lahko pogovorno rečemo samo glutamine. 

L glutamine in njegova vloga

proteini-si-pure-l-glutamine-1

L glutamine, kot že zapisano, ima številne funkcije v človeškem telesu. Pomemben je kot sestavni del velikega nabora beljakovin, ki gradijo mišice, kožo, organe in ostala tkiva. S pomočjo zahtevnega procesa telo L glutamine lahko pretvori v druge aminokisline in ostale molekule (na primer glukozo). 

Omembe vreden je njegov prispevek k uravnavanju kislinsko-baznega ravnotežja, saj L glutamine s proizvodnjo amonijaka, ki se izloča z urinom, deluje kot regulator tega ravnotežja. Ima vlogo prenašalca dušika med tkivi, ne smemo pa pozabiti, da je L glutamine vir nukleotidov, ki so osnovni gradniki DNK molekul in je zato posredno tudi del naše genetike.

L glutamine je eden izmed številnih faktorjev, ki sodelujejo pri dobri imunski obrambi organizma. Njegova ključna vloga je, da deluje kot vir energije za celice imunskega sistema in je zato v celicah zastopan v zelo velikem deležu. 

Pomemben je za dobro prebavo in zdravje črevesja, saj celice na površini prebavnega sistema, imenovane enterociti, za svoje delovanje najprej uporabijo L glutamin kot vir energije. Na tej točki je dobro omeniti, da naj bi, glede na številne izvedene študije, L glutamine pomagal ljudem z vnetnimi boleznimi črevesa kot sta gastritis in celiakija. Štejemo ga med faktorje, ki pomagajo pri vzdrževanju mukozne intergritete prebavnega sistema, kar lahko z drugimi besedami zapišemo, da je L glutamine tudi varuh črevesne sluznice. 

L glutamine pomaga pri celjenju ran, saj ob manjših in večjih ranah stimulira produkcijo kolagena. Hkrati L glutamine deluje kot najpomembnejši vir energije v celicah, ki se hitro delijo in množijo, da se ponovno in čim hitreje ustvari integriteta kože

Zadnje čase se v medijih zelo rada obravnava tematika pomembnosti športa v sodobnem sedečem načinu življenja. Ti tematiki seveda L glutamine ne more uiti, saj je znan kot eden izmed snovi, ki pomagajo pri pospeševanju mišične regeneracije, mišični rasti in popravljanju mišičnih poškodb. Z znanstvenimi raziskavami je podprto, da L glutamine olajša bolečine v mišicah in zmanjša čas regeneracije mišične mase po intenzivnih treningih. Tukaj je vredno omeniti, da ga vseeno ne smemo enačiti s kreatinom ali proteinskimi nadomestki, saj L glutamine ne pomaga pri gradnji mišic, ampak samo omogoči skrajša čas povrnitve mišic v prejšnje stanje. 

Živila z vsebnostjo L glutamina

L glutamine spada v skupino neesencialnih aminokislin, kar pomeni, da ga telo lahko proizvede samo ali ga vnesemo s hrano. Ker od telesa ne moremo samo zahtevati, naj ga proizvaja več, L glutamine ob morebitnih večjih potrebah lahko vnašamo v večji količini s hrano. Nahaja se v različnih vrstah hrane, največ pa ga lahko vnesemo s pomočjo mesa in živalskih proizvodov, saj te snovi spadajo v beljakovinsko bogata živila.  L glutamine lahko tako najdemo v jajcih, mlečnih izdelkih kot so sir in jogurti, ribah, morskih sadežih in mesu (največ piščančje meso, govedina in jagnjetina), velik delež ga zaužijemo tudi z raznovrstnimi oreščki, rdečim zeljem, tofujem in rdečim fižolom. Glede na delež, ki ga L glutamine zavzema na 100 g proizvoda variira med beljakovinsko bogatimi živili. Za primer lahko vzamemo skušo, ki vsebuje 3,8 g L glutamina na 100 g proizvoda, pečen piščanec ga vsebuje nekaj več in sicer 4,3 g na 100 g. Pričakovano ga je manj v rastlinskih živilih kot je rdeč fižol, saj le-ta vsebuje le 0,6 g L glutamina na 100 g. 

S hrano je tako dnevno priporočeno vnesti med 5 in 10 g aminokisline L glutamine, ob morebitnih večjih zdravstvenih težavah (ciroza jeter, hepatitis B) ali visoki športni intenzivnosti, se potreba seveda poveča.

proteini-si-pure-l-glutamine-2

L glutamine kot prehranski dodatek

Eden izmed nešteto možnih dodatkov, ki jih lahko kupite v malo bolj specializiranih trgovinah, je tudi L glutamine. Glede na vse naloge, ki jih L glutamine opravlja v telesu, ga najraje jemljejo športniki in posamezniki, ki večkrat tedensko obiskujejo fitnes. Zaradi splošnega boljšega počutja se priporoča ljudem s prebavnimi težavami, poleg njih pa L glutamine velikokrat priporočajo starejši populaciji, saj ne samo, da se s starostjo zmanjša proizvodnja te aminokisline, ampak se zmanjša tudi njena absorpcija v črevesju.

L glutamine obstaja v obliki kapsul in praška, ki se ga odmeri s posebno žlico. Kapsule vsebujejo okoli 500 mg te aminokisline, jemljejo se na prazen želodec, enkrat na dan. L glutamine v prahu se odmerja v količini 4,5 g (poleg L glutamina prah vsebuje še druge snovi) in se enkrat ali dvakrat dnevno zmeša skupaj s poljubno pijačo.

L glutamine – “vnašati ali ne vnašati, to je sedaj vprašanje”

Če zaključimo našo pot poslanstva te aminokisline, lahko rečemo, da je L glutamine pomemben za učinkovito delovanje človeškega telesa. Telo lahko L glutamine ob pomanjkanju sicer samo proizvaja iz odpadnih produktov presnove, a raziskave kažejo, da je skrb za njegov zadosten vnos vseeno smiselna in pametna poteza.